Ditt syn

Kontaktlinser

Har du lyst til å prøve kontaktlinser? Her har vi litt informasjon. 

Våre tre optikere har alle kontaktlinse kompetanse og innehar lang erfaring med å tilpasse kontaktlinser og vil finne den beste kontaktlinsen for deg og ditt syn. Vi er synsrådgivere og vil prøve å gi deg den beste veiledningen. Det finnes kontaktlinser for nesten alle typer synsfeil, og utviklingen av nye typer kontaktlinser og materialer gir deg bedre toleranse og bedre syn.

Kontaktlinser har mange fordeler framfor briller 

•Du har klart syn uansett vær og «føre» forhold og de dugger ikke. 
•Fordel i de fleste sportsgrener. 
•Frihet fra briller, ingen ser at du bruker synskorreksjon 
•Komfortabelt syn 
•Optiske fordeler og forbedret sidesyn sammenlignet med briller. 

Vi starter med en grundig synsundersøkelse og finner da fram til beste refraksjon/brillestyrke og gjør en vurdering av øyehelse. Det er viktig for oss å dokumentere status og det blir ofte tatt bilder og vi noterer nøyaktig status i journalsystemet. I løpet av den samtalen vi har, kommer vi fram til hva slags kontaktlinser som passer best for akkurat deg. 
Dette avhenger av mange forskjellige ting som: alder, hvor mye du skal bruke linsene, øynene og synsfeilen din, tørt øye problemer, sport og aktiviteter. Det finnes mange typer kontaktlinser, men hovedtypene er harde og myke linser. Vi tilpasser mest myke linser fordi de er svært komfortable og enkle og venne seg til. De lar seg lett kombinere med å bruke briller.

Myke linser finnes som: 
•En dags linser 
•Måneds linser 
•Døgn linser 
•Konvensjonelle linser

Daglinser er ofte første valg av linse. Den er svært sikker og du får på nye rene linser hver eneste dag. Linsene ligger sterile i en nøytral oppløsning og er klare for å settes på øyet. Etter bruk kan du bare kaste linsene. Dermed slipper du rensevæske og du er garantert nye rene linser hver dag.

Måneds linser har noe lavere priser og finnes i et større utvalg av styrker og typer. Da har vi flere typer å velge mellom for å finne beste linse. De må renses etter bruk og må da også desinfiseres før gjenbruk. Enkle rense systemer gjør at dette er en enkel oppgave.

Døgn linser kan sitte på flere dager i strekk, og kan være en god løsning for mange. Det er forbundet med litt større risiko for komplikasjoner og problemer og må følges opp nøye og regelmessig med etterkontroller.

Konvensjonelle linser brukes hvis det er spesielle forhold som gjør det nødvendig. For eksempel om hornhinnen er spesielt stor eller liten, krum eller flat. Da har vi et noe lengre bytte intervall og de fleste bytter på intervaller som 3, 6 eller 9 måneder.

Noen tilstander og sykdommer, (som for eksempel keratokonus) krever spesial linser for at linsene skal både sitte godt på øyet og at synet skal bli så godt som mulig. Da kan det være at formstabile eller harde kontaklinser er det beste alternativet. Her under kommer også det vi kaller minisclerale linser, som er en linse med formstabilt materiale i en større diameter. Vi vil alltid prøve å finne beste alternativ for deg, og vi har moderne avansert utstyr og kompetanse for å tilpasse spesial linser.

Drømmelinsen eller nattlinser som det også kalles, sover du med om natta for så å ta ut om morgenen. Dette gir deg godt syn på dagtid og kan være et godt alternativ for mange. Det kan være mange fordeler med denne måten framfor vanlige kontaktlinser. Det viser seg at nærsynt utviklingen bremses og ettersom linsene kun er på om natten vil det ikke være samme problem med tørre øyne som mange linsebrukere opplever med myke linser. I de senere årene har det også blitt mer vanlig å bruke kontaktlinser selv om en har behov for en lesebrille eller progressive briller. Det finnes i dag mange gode progressive kontaktlinse alternativer og vi kan gi deg svar på om det er et alternativ for deg.