Kontaktlinser

Drømmelinsen

Sov med linsene dine over natten og nyt klart syn uten briller eller linser på dagen. Høres ut som en drøm og det kan fungere svært godt for mange nærsynte.

For aktive personer er dette en drøm å se godt uten å ta hensyn til briller eller kontaktlinser på øyet

Ingen linser eller briller som ramler av eller dugger. For eksempel ved bading og vannsport kan vanlige kontaktlinser utgjøre en infeksjons risiko, og her slipper du å tenke på det.

Mange sliter med kontaktlinsene sine fordi de har tørre øyne og de kan ha store problemer å benytte dem i tørre miljøer som for eksempel med air condition og ventilasjons systemer med tørr luft. Dette kan være løsningen hvis du ikke ønsker å bruke briller.

Drømmelinsen eller Ortho-k som optikere ofte kaller dette, er en metode for å korrigere nærsynthet som har vært brukt i mange år. Moderne utstyr og data beregning av linsene gjør jobben enklere og i tillegg har vi mer moderne linsematerialer som gjør at linsene fungerer bedre enn før. Linsene former hornhinnen slik at vi får riktig brytning og du ser perfekt når du tar dem ut om morgenen. Normalt vil synet være stabilt hele dagen og en setter da linsene på seg igjen om kvelden og sover over natten med dem. Allerede etter noen få dager vil effekten være fullt utviklet og synet perfekt.

Linsene er av en type som vi kaller formstabile linser som er noe hardere i materialet og mindre i diameter enn vanlige myke linser

Derfor vil linsene også føles litt mer på øynene til å begynne med, og det blir ofte noen dager med tilvenning. Denne måten å korrigere synet på kan ofte bremse utviklingen av nærsynthet og det passer for personer som har en brillestyrke opp til ca -5,00 og skjeve hornhinner opp til ca -2,00.

Tilpasningen av linser skjer først på tradisjonelt vis med undersøkelse av øyehelse og vurderinger av hornhinne og øyelokk, men i tillegg benytter vi en topograf som er et instrument som måler fasongen eller krumningen på hornhinna i flere tusen punkter. Ved hjelp av målingene beregnes linsens fasong som da lages helt spesifikt til dette øyet.

Til å begynne med vil det være behov for tett oppfølging og det kreves en kontroll etter første natt, en uke og så etter 3 uker og 2 mnd. Vi kontrollerer at fasongen på linsene er optimal og gjør «jobben» sin og vi ser etter at det ikke blir noen irritasjon og sår på hornhinna. Når alt er på plass og vi er fornøyd med resultatet vil det være behov for kontrollintervall på 6 mnd. Vanlig bytte intervall av linene er på 1 år. Da vil ofte materialet være noe slitt i overflaten med litt riper og ujevnheter og det er da sikrest for øyehelsen å bytte linsene.